Dział bazar
Forum » Linux.pl / Forum » Dział bazar
Started by: ZipoKingZipoKing
On: 1195334297|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Number of posts: 10
rss icon RSS: New posts
Summary:
Nowa kategoria forum
Dział bazar
ZipoKingZipoKing 1195334297|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Jako iż chmooreck zgłosił pomysł dodania nowej kategorii kupię/sprzedam na forum, proszę o ficzer rekłest list, w tym proszę o odpowiedź na pytania, czy:

• tworzyć osobne podforum dla kupię/sprzedam/zamienię, czy zrobić tylko jedno?
  • jak długo posty mają być przetrzymywane na forum?
  • jak mają być wyświetlane na liście nowych wątków, i czy w ogóle mają tam się znaleźć?
  • inne
Reply  |  Options
Unfold Dział bazar by ZipoKingZipoKing, 1195334297|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: Dział bazar
chmooreckchmooreck 1195369771|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

ad. 2) Posty przetrzymywane do momentu oznaczenia jako nieaktualne
ad. 3) Ja bym ich nie wyświetlał na liście nowych wątków - pozostawmy ją listą nowych wątków dotyczących głównej działalności portalu - linuksa. Natomiast przydała by się możliwość powiadamiania o nowych wpisach. Czy istnieje możliwość zrobienia rubryki, która byłaby wyświetlana na wszystkich podforach ?

4. Proponowałbym 2 kategorie: kupię i sprzedam. czy istnieje możliwość automatycznego dodawania przedrostka do tematu, np.: [K] dla Kupię i [S] dla Sprzedam ?

5. Trzeba ustalić co wolno, z czego nie. Wydaje mi się, ze powinno to być miejsce do wymiany przedmiotów między nami (członkami społeczności), a nie miejscem gdzie będą się np. ogłaszać sklepy ;-)

Last edited on 1195392713|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover By chmooreck + Show more
Reply  |  Options
Unfold Re: Dział bazar by chmooreckchmooreck, 1195369771|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
ZipoKingZipoKing 1195377684|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Ja z kolei widzę to w ten sposób:

• wrzucić wszystko do jednego działu i nie tyle oznaczać je jakkolwiek, byleby po ty tytule wiadomo było, czy to przynależy do kupię/sprzedam/zamienię…
  • posty będą usuwane po oznaczeniu ich jako nieaktualne (np. poprzez dodanie jakiegoś przedrostka do tytułu wątku) jak i po jakimś określonym czasie (dajmy na to po 2 tygodniach), bowiem jak znam życie, co poniektórym nie będzie chciało się pofatygować aby odznaczyć jakiś wątek jako nieaktualny, a wątki leżące głębiej niż na 1 stronie raczej nikt nie czytuje
  • też jestem za wywaleniem ich z listy nowych wątków, ale nie widzę potrzeby tworzenia nowej listy dla tego określonego działu
  • co do regulaminu też się zgadzam

edit
Na chwilę obecną w wersji poligonowej forum działa to jak wyżej: wątki z działu 'Bazar' usuwane są albo po dwóch tygodniach albo jak tytuł wątku zaczyna się od znaków "[n" (może być [n], [N], [nieaktualne], [Nieaktualne],…)

Last edited on 1195387443|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover By ZipoKing + Show more
Reply  |  Options
Unfold Re: Dział bazar by ZipoKingZipoKing, 1195377684|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
chmooreckchmooreck 1195392518|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Jasne, może być jeden dział, najwyżej będziemy upominać autorów, żeby dopisywali w tematach co chcą z danym przedmiotem zrobić (kupić/sprzedać)

Jestem za usuwaniem wątków po pewnym czasie, ale troszkę dłuższym… np. po 2 miesiącach.

Obawiam się, że bez jakiejkolwiek wzmianki na głównych stronach nikt po prostu nie będzie tam po prostu zaglądać. A tak, zobaczy coś ciekawego i pomyśli: "O! RAM… w sumie by mi się przydał w okazyjnej cenie" ;-)

Unfold Re: Dział bazar by chmooreckchmooreck, 1195392518|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
ZipoKingZipoKing 1195393011|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Zawsze można dorzucić do lewej belki linka do Bazaru. Nie chcę dorzucać listy, bo pewnie zapanuje tam mały nieporządek i raczej będzie trudno moderować taki dział, a rozreklamować bazarek da się w inny sposób ;)

Unfold Re: Dział bazar by ZipoKingZipoKing, 1195393011|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
chmooreckchmooreck 1195394073|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

as you wish, master ;-)

Dobrze by było, żeby w temacie wypowiedział się jeszcze ktoś inny poza nami i kaką…

Unfold Re: Dział bazar by chmooreckchmooreck, 1195394073|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
ZipoKingZipoKing 1195399320|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

"Dobrze by było…." - ja też o tym marzę :)
Jutro z rana kończę robotę i wysyłam Arkowi do publikacji.

Unfold Re: Dział bazar by ZipoKingZipoKing, 1195399320|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
arek_bedarek_bed 1195415312|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Co prawda mam wolny weekend, ale co tam ;)

1. Ja bym jednak zastosował dwa osobne działy Kupię i Sprzedam (+ ew. Zamienię), nie będzie trzeba upominać wiecznie kogoś, że nie dopisał w tytule że chce coś sprzedać czy kupić. A jak ktoś da ogłoszenie o sprzedaży do kupię, to prościej je po prostu przenieść na miejsce. No i przy takim rozwiązaniu dodawanie przedrostka [S] [K] [Z] jest banalne w wykonaniu.

2. Popieram też pomysł usuwania wątków po 2 miesiącach - to jest moim zdaniem optymalny czas na znalezienie chętnego na swoją ofertę. 95% osób nie będzie oznaczało swoich wpisów jako

3. Osobna lista wątków wg. mnie wskazana.

Unfold Re: Dział bazar by arek_bedarek_bed, 1195415312|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
ZipoKingZipoKing 1195418822|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Arek, jak cię znam, to ty się w wolny weekend do kompa nie zbliżasz, więc nie ściemniaj :-P
Tak więc, jest 2:1, jak na razie robi się osobne działy dla sprzedam/kupię/zamienię + osobna lista wątków + 2 miesiące czasu życia dla wątku.

Reply  |  Options
Unfold Re: Dział bazar by ZipoKingZipoKing, 1195418822|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
ZipoKingZipoKing 1197060050|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Tak więc, chmooreck: kod zaimplementowany, zdałoby się spisać zasady obowiązujące na bazarze :) (uśmiech do ciebie)
edit:
Mały techniczny detal, który trzeba wpleść w zasady bazaru: wątki będą usuwane automatycznie 60 dni po ich zamieszczeniu, lub gdy ich tytuł zostanie zmodyfikowany tak, aby dwa pierwsze znaki == [n lub [N (można je oznaczać jako np. [n], lub [Nieaktualny])

Last edited on 1197060921|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover By ZipoKing + Show more
Reply  |  Options
Unfold Re: Dział bazar by ZipoKingZipoKing, 1197060050|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
New Post
Jeśli nie zaznaczono inaczej, Zawartość tej strony dostępna jest na licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.