Artykuły - dotacje via SMS?
Forum » Pomysły / Propozycje » Artykuły - dotacje via SMS?
Started by: arek_bedarek_bed
On: 1183072190|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Number of posts: 6
rss icon RSS: New posts
Artykuły - dotacje via SMS?
arek_bedarek_bed 1183072190|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Ostatnio integrowałem sklep internetowy z serwisem zajmującym się płatnościami on-line i wpadłem na taki oto pomysł:

Do każdego artykułu można by wygenerować odpowiedni kod płatnego SMS-a, który byłby zamieszczony pod spodem artykułu np:

"Jeżeli spodobał Ci się artykuł wyślij SMS-a o treści XXX123, a pieniądze uzyskane z Twojego SMS-a będą przekazane autorowi tego artykułu."

Byłoby to pewnego rodzaju zadośćuczynienie dla autorów, którzy piszą artykuły.

Co Wy na to?

Reply  |  Options
Unfold Artykuły - dotacje via SMS? by arek_bedarek_bed, 1183072190|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: Artykuły - dotacje via SMS?
xisxis 1183105661|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Hmm.. pomysł ciekawy, ale obawiam się co do jego powodzenia. W Polsce obyczaj donacji via sms nie jest tak popularny chyba, żeby ktoś 'zapłacił' za artykuł. Jeśli wiąże się to z kosztami dla Linux.pl to obawiam się, że to nie wypali :/

Reply  |  Options
Unfold Re: Artykuły - dotacje via SMS? by xisxis, 1183105661|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
arek_bedarek_bed 1183116107|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Kosztów żadnych z tego powodu byśmy nie ponosili, a wydaje mi się, że szybciej ktoś wyśle SMS-a niż na przykład wpłaci coś na konto…

Chociaż z drugiej strony to faktycznie zapał do słania smsów może być niewielki, a i przesłać potem autorowi 5 zł bo 3 osoby wyślą smsy to też trochę głupio :)

Reply  |  Options
Unfold Re: Artykuły - dotacje via SMS? by arek_bedarek_bed, 1183116107|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Anonymous (83.9.98.x) 1191527963|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

a może można by np. nad artykułem dodać reklamę, z której dochód byłby przekazywany autorowi? tylko jest jedno ale, czy wpływy z reklamy byłyby jakieś konkretne, czy tylko oznaczało by to zarobek rzędu paru groszy?

Reply  |  Options
Unfold Re: Artykuły - dotacje via SMS? by Anonymous (83.9.98.x), 1191527963|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Mattev GrenbeckMattev Grenbeck 1189944322|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

ale może być motywacją do rozwijania tego wiki ;]

Reply  |  Options
Unfold Re: Artykuły - dotacje via SMS? by Mattev GrenbeckMattev Grenbeck, 1189944322|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
InformatykInformatyk 1190038578|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Tu nie chodzi przecież o hasła na Wiki….

Reply  |  Options
Unfold Re: Artykuły - dotacje via SMS? by InformatykInformatyk, 1190038578|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
New Post
Jeśli nie zaznaczono inaczej, Zawartość tej strony dostępna jest na licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.